Tarot výklad karet

OLYMPIJSKÉ HRY - PENTAGRAM - VENUŠE

«   Blog
27.2.2014

OLYMPIJSKÉ HRY - PENTAGRAM - VENUŠE

Říkáte si, co má toto spojení společného? Čtěte a budete překvapeni-:)) Tento článek jsem se chystala napsat už v průběhu letošní olympiády. Ale nějak jsem se k tomu nedostala. Přesto, ani teď není pozdě. Třeba budete překvapeni spojením těchto tří témat. 

PENTAGRAM

Co je pentagram, ví asi každý. Je to pěticípá hvězda. Pradávný symbol s velmi bohatou historií. Používal se už čtyři tisíciletí před Kristem. Zastoupený v mnoha kulturách a náboženstvích. V každé kultuře má své vysvětlení a zastoupení. Takže můžete narazit na více variant. Objevoval se již ve starém Egyptě, Indii, Číně. Také v kultuře Babyloňanů. Má své pevné místo také v židovské Kabale. I když z tohoto směru se nám více vryla do podvědomí hvězda šesticípá, Šalamounova.

V Řecku symbolizoval pentagram rozdělení duše na pythagorejské principy, kterými je člověk tvořen – oheň, vodu, zemi, vzduch a duši. V Číně se s pentagramem pracuje aktivně dodnes - je to souhrn pěti elementů: dřevo, oheň, voda, vítr, kov. 

Pro rané křesťanství byl pentagram dokonce mnohem důležitějším symbolem, než byl kříž.

VENUŠE

Jedním z významů pentagramu je vyjádření ženskosti. Představuje ženskou polovinu všech věcí. Velkou bohyni, posvátné ženství. V nejhlubším významu symbolizuje pentagram Venuši, bohyni ženské erotické lásky a krásy. Bohyni Venuše - planetu Venuše můžeme pozorovat na noční obloze. Také se jí říká Jitřenka. Jde o mocný ženský princip svazující přírodu se Zemí.

Z poznatků astronomie bylo vypozorováno, že planeta Venuše opíše na své oběžné dráze každé čtyři roky dokonalý pravidelný pětiúhelník - pentagram. Starověké řecké učence tento jev opravdu velmi zaujal a tak na počest Venuše začali pořádat každé čtyři roky hry.

OLYMLIJSKÉ HRY

Všichni víme, že znakem olympijských her je pět propojených kruhů. Nicméně méně z nás už ví, že znakem olympiády měla být původně ona pěticípá hvězda symbolizující Venuši na její oběžné dráze. Pětiúhelník se nakonec zdál být příliš tvrdý se svými hroty a tak na poslední chvíli byly tyto hroty změněny na propojené kruhy. Vyjadřují ducha her, propojení všech pěti elementů se Matkou Zemí sounáležitost a harmonii lidstva.

Existuje i obrácená forma pentagramu, používaná v černé magii, jako symbol zla.

Klasický pentagram se dodnes používá na ochranu před vším zlým.

Samozřejmě pokud si zaserfujete, najdete více podrobných informací na toto téma. Soustředila jsem se zejména na spojení s aktuálními olympijskými hrami. Takže pokud vás toto zajímá, do toho-:)) Vše je spojeno s hlubokou historií.

Hezký den všem,

Markéta